Táborszervezők

Petka Szilviának hívnak, férjemmel, Baracsi Gáborral már 2008 óta fogunk őrültebbnél őrültebb dolgokba. Gábor gyerekkora óta rajong a lovagokért, mesékért, a szerepjátékért. Azt hihetné az ember hogy ez kinőhető; vagy inkább keresel magad mellé egy párt, aki szintén így érez. Ő kezdte el 18 évesen a Sindeon nevű lovagi kalandtábort, amihez én, és még jó páran csatlakoztunk. Nonprofit egyesületként egy remek gyerekközösséget kovácsoltunk, a tábor 2001 óta minden évben megszervezésre kerül. A táborozóink évekig visszajáró gyerekek, sokan közülük pedig, akik már kinőtték a gyerekkort, csatlakoznak hozzánk szervezőként. Gábor alumíniumból csodás páncélokat, fából fantasztikus kardokat gyárt, én pedig családi örökségként a varrás szeretetét hasznosítva, jelmezeket készítek.

2000

Építészek

A táborszervezés azonban csak hobbiként volt az életünk része: mindketten építészmérnökként végeztünk a Budapesti Műszaki Egyetemen, és 2016 tavaszáig építészirodában dolgoztunk. Ebből az utolsó pár évet elsősorban vendéglátó helyek és szállodák belsőépítészetének tervezésével töltöttük. Bár kissé külsősként, de itt szerettünk bele a vendéglátós szakmába.

2008

Lósi Major

A tábort 2016-ig abban a kevés szabadidőnkben szerveztük, ami építész szakmánk mellett maradt: a szabadságainkat, hétvégéinket a tábor töltötte ki. Illőnek éreztük a lovagi világhoz hogy megtanuljunk lovagolni is, és természetesen magával ragadott minket a lovak világa: mára már 5 saját lovat tartunk.Minden évben hatalmas nehézségekbe ütköztünk, hogy hol is szervezhetnénk meg a táborunkat. 10 évig Köveskál adott otthont a tábornak, majd a Nagykovácsi Cserkészparkban töltöttünk 3 évet. Emellett rövidebb iskolai szünetekben szervezett táborainkban végigjártuk az ország legszebb helyeit;, Várgesztes, Cserhátszentiván, Bakonyszentlászló, hogy csak párat említsünk. Azonban a legtöbb táborhelyszín nem bizonyult megfelelőnek (pl. nehéz olyat találni ahova vihetjük a lovainkat is). Vágytunk egy saját helyre, csak még nem tudtuk hol.Így vezetett az utunk Verőcére. Egyik ismerősünk mesélte, hogy van egy hely Verőcén, ami ideális lenne számunkra. Meg is látogattuk a tulajdonost, Bethlen Farkast, aki elmondta hogy már egy ideje bezárta a helyszínt, nincs már ereje üzemeltetni a tanyát. Szó szót követett, és két hónappal később bezártuk a belvárosi lakásunk ajtaját, felmondtuk építész állásunkat és leköltöztünk a lovainkkal és a kutyánkkal ide.

2016

Esküvőhelyszín

Az állatállományunk hirtelen bővült kecskékkel, birkákkal, tyúkokkal, meglepő módon egy alpakával, és három újabb kutyussal.Végre tökéletes helyszíne lett táborunknak, azonban felmerült a kérdés, hogyan is fogjuk ezt üzemeltetni, fenntartani. Szerencsére egyesületünk tagjai, kik eleinte táborozó gyerekek voltak, majd szervezők lettek, szintén együtt éreztek velünk, így nem egyedül vágtunk bele ebbe a vállalkozásba. Felmerült bennünk hogy a hely adottságai miatt milyen ideális lenne esküvők számára, és bár tavasszal kezdtük csak a reklámozást (azt is csak minimálisan), első évben 11 pár szeretett bele a helyszínbe. Azóta is lelkesen folytatjuk az esküvőzést, 2017-ben 28 , 2023 ban már 38 esküvőt zártunk és továbbra is elképesztően élvezzük a változatos társaságot, és a bulikat.Az esküvők kapcsán az alábbi koncepció mellett döntöttünk: nálunk egy hétvége egy esküvő, péntektől vasárnapig. Péntek a készülődésé, esti tábortüzezésé, szombat a lagzié, vasárnap a feltöltődésé. Úgymond “kulcsosházként” működünk esküvők esetén: a helyszínbérlés mellett teljes szabadságot adunk minden szolgáltató kiválasztásában, így az étkezésben is. Teret tudunk adni fesztiválos-foodtruckos, vagy batyus esküvőknek is, de gyakori a klasszikus megoldás is. A hétköznapok pedig maradnak a (gyerek)táboroknak, illetve a tanya életének, no meg a hétköznapi esküvőknek, mert szerencsére egyre trendibbek a csütörtöki lagzik. Kecskéinket imádjuk, és egyre jobb sajtokat készítünk, alig várjuk hogy megszülessenek a kicsik és induljon a tej-szezon.

2017

Társa Pagony

Két építésszel az élen azonban sosem áll le a fejlesztés. A környéken élve szebbnél szebb helyeket találtunk, és így született meg második helyszínünk, a Társa Pagony, amit 2019 augusztusában nyitottunk. Sokan vágytak a Majorhoz hasonló hangulatú, de kisebb, belsőségesebb helyre, ahol 50 fő körüli vendéget tudunk fogadni; ezt a helyet még inkább a táborhoz illőnek álmodtuk meg, régi vágyunk volt a glamping sátrakban tölteni az éjszakát, és szerencsére elmondhatjuk, hogy ezzel azóta sokan vannak így.

2018

Lósi Major - új helyen!

A 2020-as évet azt hiszem senkinek nem kell bemutatnunk. Régóta dédelgetett álmunk volt a Lósi Patak völgyében a szomszédos tanya, ami nagyobb, kényelmesebb, messzebb van a falutól (hogy ne zavarjuk a lakókat a bulikkal), saját tóval és ami a legfontosabb, árnyas fákkal rendelkezik. Bár a költözést eredetileg csak 2021-re terveztük, a karantén, a statika és a kapzsi szűklátókörűség hármassága azt eredményezte, hogy már 2020 augusztusával az új helyen nyitottunk meg. Érdekesen hangzik? Egy kávé mellett elmeséljük szívesen 🙂 Átköltöztünk, de megmaradt a csapat, az állatok, a név és mindaz, ami emögött van: egy vendéget szerető, egyedi kis családi - baráti vállalkozás.Bárkit várunk szeretettel, akár esküvőre, akár céges csapatépítőre, családi bulira, táborra. A zártkörű rendezvények idején kívül betérő vendégeket is szívesen látunk, bár kérjük előtte csörögjetek ránk telefonon!

2020

TÁRSA PAGONY - új helyszín!

A Lósi Major költöztetése után alig két évvel ismét egy hatalmas dologba vágtuk a fejszénket, egészen szó szerint. Vásároltunk egy 20 hektáros erdőt Pencen, egy mesés panorámával rendelkező dimbes-dombos fenyőerdőt. Itt építettük meg az új Társa Pagonyt, valóra váltva egy másik régi álmunkat, egy tökéletesen off-grid, vagyis közművektől mentes, önnfentartó épületet. A régi pagonyból mindent lebontottunk és átköltöztettünk, a sátrakat, de még a vezetékeket is; és itt nyitottunk újra 2022 augusztusában. A Major és a Pagony így egyidőben, de két teljesen külön helyen, egymástól 20 kilométerre üzemelnek. Azonban a szellemiség, az üzemeltető csapat és a koncepció ugyanolyan mindkét helyen, csak a táj hangulata és a méret amiben különböznek.

2022